Salon Kosmetyczny Visage & Glamour

Salon Kosmetyczny Visage & Glamour

sobota, 26 kwietnia 2014

Dieta na trądzik cz. II

Jedną z przyczyn powstawania trądziku obok stresu, problemów hormonalnych, złej pielęgnacji, jest oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Zjadając potrawy zawierające dużo chemicznych substancji dodatkowych takich jak konserwanty, aromaty, barwniki, itp. do organizmu wprowadzane są większe ilości toksyn, przez co zwiększa się prawdopodobieństwo powstania wykwitów skórnych. Aby tego uniknąć należy spożywać w miarę możliwości produkty naturalne i dbać o oczyszczanie organizmu.


Czego unikać?

Przy każdym rodzaju trądziku należy wyłączyć z diety:

  • pokarmy sporządzone na tłuszczach zwierzęcych (w tym smażone na tłuszczach wykorzystywanych wielokrotnie, najlepiej więc unikać publicznych smażalni oraz restauracji typu fast - food)
  • pokarmy drażniące (z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki i octu spirytusowego)
  • produkty zawierające w swoim składzie syntetyczne aromaty („identyczne z naturalnymi”) barwniki, benzoesany, glutaminian sodu, sztuczne zagęstniki, wzmacniacze smaku, saletrę. Są to między innymi słodycze, napoje, „sztuczne” soki, popularne słodkie płatki śniadaniowe, różne dżemy, słodkie owocowe jogurty
  • kawę, czekoladę, alkohol (koniaki, likiery, wódki), kakao i chałwę, tłuste mleko, pełnotłuste sery, wędliny (przepełnione solą i konserwantami)
  • orzechy ziemne, zwierające mikotoksyny, które nasilają trądzik.

Niezbędne jest ograniczenie soli w pożywieniu, która wydalana przez skórę tworzy nacieki zapalne, wysięki i zmiany trądzikowe, a ponadto drażni gruczoły łojowe. Sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych, podobnie jak smalec, łój, a nawet nieświeże masło i niskiej jakości margaryny.


Zamiast hamburgera z budki, warto codziennie wcześniej przygotować sobie jedzenie na wynos do szkoły, pracy czy na uczelnię. 
Do diety warto włączyć płatki pełnoziarniste, kasze (jaglana, gryczana), makarony pełnoziarniste (orkiszowy, żytni, owsiany), ryż brązowy lub dziki, chudy drób, jaja, ryby (najlepiej gotowane na parze lub pieczone i grillowane, wędzone). Dużo warzyw takich jak brokuły, kalafior, marchew, sałata, pomidor, oliwki, ogórki i inne, które możemy zabrać ze sobą w postaci surówek i sałatek. Dodajmy do tego oregano, bazylię, a zamiast majonezu - jogurt naturalny lub grecki, oliwę z oliwek lub olej lniany (bogate w kwasy omega 3) -  będzie smacznie i zdrowo. 
A na deser zamiast batonika lub wafelka warto zabrać ze sobą jabłko lub inny ulubiony owoc czy orzechy (np. włoskie, nerkowce lub migdały).
 

Nie powinno się dopuszczać do powstawania zaparć, a jeśli już wystąpią konieczne jest ich zwalczanie. Należy zadbać o to, aby wypróżniać się codziennie gdyż wchłaniane zwrotnie (z zalegającego w jelitach kału) do krwi toksyczne substancje wydzielają się przez skórę i mogą powodować bądź nasilać trądzik.

Jaka dieta?

Leczenie dietetyczne ma na celu pobudzanie perystaltyki jelit i usprawnianie pasażu treści pokarmowej. W tym celu zalecane są produkty wysokobłonnikowe i duże ilości wody mineralnej oraz fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka – naturalne), ponadto warto spożywać soję oraz jej przetwory i rabarbar, gdyż wykazują działanie antyandrogenne i są korzystne przy każdym rodzaju trądziku.



Tutaj ważną rolę odegra włączenie błonnika do diety. Błonnik to część komórek roślinnych, które nie ulegają trawieniu i „wymiatają” zbędne resztki. Włączając do diety większe ilości błonnika należy pamiętać, aby dużo pić, szczególnie wody mineralnej, herbat ziołowych i świeżo wyciskanych soków warzywnych oraz owocowych. Najlepiej sięgnąć po herbaty, posiadające w swoim składzie takie zioła, jak: mięta, rumianek, pokrzywa, bratek (fiołek trójbarwny). Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika:
  • błonnik nierozpuszczalny w wodzie - przyspiesza usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych. Zawierają go m.in. otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane, musli, pełnoziarniste pieczywo, kasze.

  •  błonnik rozpuszczalny w wodzie - przyjmuje w jelitach formę żelu, który posiada zdolność wychwytywania toksycznych związków (zwłaszcza metali ciężkich, np. rtęci, ołowiu, miedzi, niklu) - tym samym zapobiega ich wchłanianiu z przewodu pokarmowego do krwi. Znajdziemy go w: warzywach i owocach (głównie jabłka, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki oraz warzywach strączkowych: fasoli, soi, grochu, soczewicy, cieciorce).


Ważne zasady:

1. Unikaj słodyczy. Odstaw także słodkie napoje gazowane i niegazowane, które dostarczają bardzo dużej ilości cukru oraz zbędnych substancji dodatkowych (barwników, konserwantów, regulatorów kwasowości). Cukier zastąp syropem klonowym i miodem (prawdziwym, z pasieki, nie ze sklepowej półki).
 

2. Unikaj alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego. Unikaj również napojów energetycznych.
 

3. Wyklucz z jadłospisu żywności typu fast-food i niezdrowe przekąski: hamburgery, kebaby, hot-dogi, pizze, frytki, chipsy, krakersy, słone paluszki, orzeszki arachidowe, prażone orzechy, zupy i sosy w proszku, kisiele, budynie i inne desery typu instant oraz słone i tłuste przekąski, a także napoje gazowane typu cola, mocna herbata, napoje słodzone.
 
4. Wypijaj co najmniej 1,5 - 2 litry płynów dziennie. Zwłaszcza wody mineralnej, herbat ziołowych, zielonej herbaty.
 

5. Do każdego głównego posiłku (pierwszego śniadania, obiadu, kolacji) włączaj warzywa (najlepiej świeże).  W ramach mniejszych posiłków (drugiego śniadania, podwieczorku) spożywaj świeże owoce najlepiej jabłka, ananasy, maliny, pomarańcze. 
Wśród owoców warto sięgać również po truskawki, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, śliwki, gruszki, brzoskwinie, borówki. Wśród warzyw sezonowych, szczególnie polecanych w okresie letnim należy wymienić fasolkę szparagową, bób, młode ziemniaki, marchewkę, kukurydzę, kalarepkę, pietruszkę, koperek, buraki, botwinkę, por, pomidory itp.
 

6. Pamiętaj o produktach, które posiadają właściwości bakteriobójcze.

Czosnek zawiera witaminę C, zewnętrznie stosowany do okładów na trudno gojące się rany, oparzenia owrzodzenia i grzybice skóry. Zawiera również witaminy A, B1, B2, B6, PP. Wśród składników mineralnych duża jest zawartość potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Wyróżnia się także dużą zawartością siarki.

Aloes dzięki swoim właściwościom detoksykującym jest idealnym sprzymierzeńcem w detoksykacji, pomaga usuwać wiele toksyn z organizmu.Dzięki właściwościom nawilżającym, gojącym, oczyszczającym i bakteriobójczym idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry problematycznej, dotkniętej trądzikiem.

Liść oliwny - działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antywirusowo, wspaniały dla skór trądzikowych. Cechuje go wyjątkowo mocne działanie antybiotyczne i antyoksydacyjne.  Dezaktywuje szkodliwe  mikroorganizmy poprzez rozpuszczanie ich zewnętrznej błony komórkowej. Ekstrakt z liścia oliwnego radzi sobie ze schorzeniami związanymi z ponad 120 patologicznymi mikrobami, wirusami, bakteriami oraz innymi odpornymi na antybiotyki mikroorganizmami.

Miód posiada bogate działanie na skórę - wygładza ją i odżywia, działa przeciwzapalnie,regeneruje,tworzy na  powierzchni skóry płaszcz hydrofilowy, który zatrzymuje wilgoć i zapobiega wysychaniu naskórka. Wykorzystuje się go do leczenia trądziku ze względu na właściwości antyseptyczne oraz zdolność szybkiego przenikania przez skórę. Miód pobudza metabolizm skóry, dzięki czemu jest ona lepiej ukrwiona.
 

Propolis, czyli kit pszczeli regeneruje uszkodzony naskórek, zapobiega przetłuszczaniu się skóry i działa przeciwtrądzikowo.


7.  Pamiętaj o probiotykach. Probiotyki to wyspecjalizowane szczepy dobrych dla zdrowia bakterii. Znajdziesz je w fermentowanych napojach mlecznych: jogurtach, kefirach, maślankach, a także kapuście kiszonej i pozostałych kiszonkach. 
Jogurty, kefiry, maślanki (najlepiej naturalne, a nie dosładzane owocowe) spożywaj z domowym musli, domową granolą (bez cukru), płatkami pełnoziarnistymi.

8. Jasne pieczywo zastąp pełnoziarnistym chlebem, najlepiej razowym na zakwasie, orkiszowym, ze sprawdzonej piekarni, bez dodatku sztucznych barwników, karmelu, konserwantów i ulepszaczy. Polecam pieczywo czerstwe. Lepiej unikać wyrobów z pszenicy na rzecz orkiszu lub żyta.

Polecane produkty zbożowe:
- otręby (przede wszystkim owsiane)
- płatki pełnoziarniste - owsiane, żytnie, orkiszowe - najlepiej jako musli do jogurtu (przygotujcie sami, lepiej nie kupować gotowych przepełnionych cukrem); świetnie w roli śniadania sprawdzi się owsianka gotowana na wodzie z dodatkiem jogurtu lub kefiru i owoców, które są bogate w antyoksydanty, chroniące skórę i nasz organizm
- zarodki zbóż

Szczególnie polecałabym spożywać płatki owsiane (najlepiej zwykłe lub górskie, lepiej unikać błyskawicznych ze względu na wysoki indeks glikemiczny).

Porównując wartość odżywczą owsa z innymi zbożami (pszenicą, żytem, jęczmieniem, kukurydzą) należy przyznać mu zaszczytną pozycję lidera. Owies wyróżnia się bowiem najwyższą zawartością: witaminy B1, B2, E, magnezu, wapnia i żelaza.


Pamiętaj o siemieniu lnianym, które zawiera między innymi witaminę E, kwas tłuszczowy omega-3, substancje śluzowe i oleiste, białko, cynk, fitosterole, fitoestrogeny, flawonoidy.
Można je wykorzystać nie tylko w codziennym menu, np. jako dodatek do jogurtu, musli, posypka na kanapki z chudym twarogiem etc, ale również do wykonania maseczki -  na 5 łyżeczek płatków owsianych dodać 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego i z niewielką ilością wody zagotować tak, żeby powstała papka. Tą letnią papkę nakładamy na twarz i przykrywamy kawałkiem papierowego ręcznika lub gazy i pozostawiamy na około 20 minut.Zmywamy, twarz tonizujemy i nakładamy odpowiedni krem.

9. Postaw na lekką kuchnię. Zamiast smażenia wybieraj inne sposoby obróbki termicznej, takie jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie, grillowanie. Olej lniany lub oliwę z oliwek (na zimno) wykorzystuj jako dodatek do sałatek warzywnych.

10.  Niezdrowe przekąski i słodycze zastąp migdałami, orzechami włoskimi, rodzynkami, suszonymi owocami niekandyzowanymi (żurawina, morele, ananas, śliwki, figi, daktyle) koniecznie niesiarkowanymi, suszonymi "chipsami" owocowymi i warzywnymi przygotowanymi bez tłuszczu (z marchwi, buraka lub jabłka, można je przyrządzić samemu w piekarniku lub kupić gotowe), pokrojonymi warzywami z dipem np. jogurtowo-czosnkowo-ziołowym, jogurtem ze świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, borówkami lub innymi ulubionymi), smoothie z jogurtu/maślanki/soku z owocami lub warzywami.

Nie dosładzaj herbaty cukrem. Słodkości zastąp miodem lub syropem klonowym. Do ciast lub innych potraw używaj stewii lub ksylitolu (cukru z brzozy). Miód (naturalny z pasieki) możesz również wykorzystać jako maseczkę na twarz, łyżeczkę miodu (np. gryczany, malinowy, spadziowy, manuka) rozsmaruj cienką warstwą na twarzy, po 20 minutach zmyj letnią wodą. Taka maseczka ma działanie antybakteryjne, odblokowuje pory skóry, zniweluje zbytnie łuszczenie się, wygładzi skórę, odżywi ją i nawilży.

11. Problemy skórne często również są związane z niedoborem cynku w organizmie. Szczególnie bogate w ten pierwiastek są:
  • Dynia łuskana (7,5 mg/100 g),
  • Soczewica zielona (3,9 mg),
  • Soczewica czerwona (3,3 mg),
  • Ziarno soi (3,5 mg),
  • Płatki owsiane (3,1 mg cynku),
  • Płatki żytnie i pszenne (2,5 mg cynku).
12. Ważnymi witaminami, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie są witamina C (owoce cytrusowe, porzeczki, truskawki, maliny, czerwona papryka, natka pietruszki), która wzmacnia kolagen w skórze, sprawia, że skóra staje się mocniejsza, bardziej jędrna i świetlista. Witaminy z grupy B (pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, drożdże, orzechy, nasiona słonecznika i ryby), a przede wszystkim witamina B6, która wyrównuje poziom hormonów w organizmie (znajdziesz ją np. w awokado lu nasionach słonecznika, orzechach). Witamina A, która bierze udział w budowie nowych komórek skóry (marchew, brzoskwinie, brokuły, grejpfruty, szpinak, dynia, mango, morele) oraz witamina E (np. zboża, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni, oleje roślinne)
 


Osoby ze skłonnością do trądziku powinny szczególnie dbać o dietę, unikać zaparć a powyższe produkty traktować jako codzienne uzupełnienie jadłospisu, ponieważ tylko systematyczność w ich spożywaniu może przynieść pożądane rezultaty. Oprócz tego nie można zapomnieć o codziennej dawce ruchu, ćwiczeniach fizycznych, a także aktywnym wypoczynku na świeżym powietrzu (sprzyja to dotlenieniu organizmu, dostarczeniu witaminy D, redukcji stresu, wytworzeniu serotoniny), uprawiajmy ulubione dyscypliny sportu, spacerujmy. Bardzo dobrym sposobem jest poranna gimnastyka. Pomaga ona uodpornić się na stres i daje siłę oraz pozytywną energię na cały dzień. 

Oprócz dawki ruchu równie istotnym faktorem jest sen, relaks i wypoczynek. Skóra regeneruje się podczas snu, a wyciszenie i relaks sprzyjają obniżeniu hormonów stresu, które mogą być przyczyną złego stanu skóry. Dla skóry zestresowanej będą odpowiednie produkty, które zawierają tryptofan (np. banany), magnez niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego(np. migdały, płatki pełnoziarniste), produkty bogate w kwasy omega-3 (ryby, orzechy, siemię lniane), a także zielone warzywa liściaste bogate w kwas foliowy, którego niedobór może powodować zmęczenie i znużenie.

Źródła: sante.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz