Salon Kosmetyczny Visage & Glamour

Salon Kosmetyczny Visage & Glamour

wtorek, 4 marca 2014

Dieta na trądzik

Czy nasze jedzenie ma wpływ na trądzik? Dermatolodzy ciągle jeszcze się o to spierają. Na pewno to, co zjadamy, nie jest jedyną przyczyną powstawania lub braku trądziku. Odpowiednia dieta nie tylko wpływa na naszą sylwetkę, ale również na wygląd naszej skóry. Trądzik, wbrew powszechnej opinii, nie występuje tylko u nastolatków. Osoby po dwudziestce, a nawet po trzydziestce często mają z nim kłopot. Aby się go pozbyć, stosuje się głównie leczenie dermatologiczne. Jednak pomocna w walce z trądzikiem jest także odpowiednia, zdrowa dieta. Najwięcej korzyści osobom zmagającym się z trądzikiem przyniesie jedzenie produktów bogatych w witaminy, błonnik i cynk. Natomiast z diety należy wyeliminować tłuste, wysokoprzetworzone produkty oraz słodycze.

Trochę czytania, jednak warto zapoznać się z podstawowymi zasadami pielęgnacji cery trądzikowej "od środka". Jestem zdania, że pielęgnacja każdego typu cery musi przebiegać na kilku płaszczyznach, tzn. od środka (dieta, suplementy, odpowiedni poziom minerałów i witamin...), nasza codzienna odpowiednio dobrana pielęgnacja domowa oraz pielęgnacja gabinetowa. Wszystkie te elementy uzupełniają się i tworzą całościowa holistyczną pielęgnację.


Poniższe wskazówki warto chociażby w części zastosować. Artykuł pochodzi z portalu www.abczdrowie.pl.

1. Produkty niezdrowe dla skóry

Dieta na trądzik, jak każda dieta, jest rygorystyczna i wymaga wielu zmian żywieniowych. Podstawowa zasada dobrej diety na trądzik to unikanie wysokoprzetworzonych produktów. Odstawiamy kolorowe, słodkie napoje, słone przekąski i żywność z długim terminem przydatności. Nie spożywamy również słodyczy, a szczególnościczekolady, gdyż cera trądzikowa za nią nie przepada. Należy również ograniczyć smażone potrawy, które nomen omen i tak są niezdrowe. Zwierzęce tłuszcze zastąpmy roślinnymi, czyli koniec ze smalcem, masłem – w zamian stosujemy oliwę z oliwek i margarynę. Tym samym rezygnujemy z wszelkiego rodzaju fast foodów. Również wśród nabiału i produktów mlecznych powinniśmy wybierać te najchudsze. Sól i ostre przyprawy mogą powodować trądzik, dlatego warto zastąpić je świeżymi ziołami. Ponadto białe pieczywo i makarony pszenne również należy ograniczyć. Lepiej wybierać pełnoziarniste produkty – ciemne pieczywo i makarony gryczane. Alkohol i papierosy także są szkodliwe, ponieważ w organizmie gererują powstawanie dużych ilości wolnych rodników, które wywierają szkodliwy wpływ na skórę.
Amerykański Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej spróbował odpowiedzieć na to pytanie. W tym celu dokonano dokładnego przeglądu literatury, z której wyodrębniono 21 badań obserwacyjnych i 6 badań klinicznych.
Z badań wynikało, że spożywanie mleka krowiego może sprzyjać zaostrzaniu się trądziku. Jednak dowody na związek między tymi dwoma elementami były słabe. Inne badania wykazały, że ryzyko występowania trądziku jest związane z dietą bogatą w cukry złożone, szczególnie u osób z podatnym systemem hormonalnym.
Tymczasem wpływ omega 3, antyoksydantów, cynku, witaminy A i błonnika na trądzik wciąż pozostaje niejasny. A dobre badania interwencyjne (doświadczenia) na ten temat są bardzo rzadkie. W rzeczywistości bowiem niezwykle rzadko testuje się różne diety na osobach dotkniętych trądzikiem.
Mimo wszystko naukowcy z uniwersytetu w Chicago są zgodni, że nie można dłużej ignorować ewentualnego wpływu spożywanych pokarmów na ryzyko występowania trądziku, a dermatolodzy powinni wiedzieć, co mogą doradzić pacjentom w takiej sytuacji.

1.1. Przyprawy a trądzik

Niestety osoby z skórą trądzikową nie powinny spożywać dań przyprawionych na ostro. Właśnie ostre przyprawy powodują, że skóra wydziela więcej sebum. Działanie pobudzające wydzielanie sebum mają także wysoko jodowana sól, krewetki oraz sushi. Osoby leczące zmiany trądzikowe powinny unikać spożywania tych potraw.

1.2. Mitotoksyny a dieta trądzikowa

Trądzik nasilają też mikotoksyny (toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów) obecne w nieświeżych (lub niskiej jakości) orzeszkach oraz w importowanych owocach, które były źle przechowywane. Jeżeli mamy więc wybór to zawsze kupujmy owoce krajowe, a nie zagraniczne. Owoce i warzywa przed obróbką lub spożyciem trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie. W naszym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę A, która normalizuje wydzielanie sebum (łój skórny). Witamina powstaje w naszym organizmie z beta-karotenu, należy więc jeść pokarmy w niego obfitujące, czyli większość czerwonych i pomarańczowych warzyw (np. czerwona i żółta papryka, pomidory, marchewki i inne). Do diety trądzikowej należy włączyć równiez dużo warzyw zielonych, takich jak szpinak czy brokuły, gdyż obfitują one w witaminę B6, która działa na naszą skórę tonizująco, jednocześnie zmniejszając liczbę wyprysków.

1.3. Cukry, nadwaga i trądzik

W 2007 roku przeprowadzono kolejne badanie, tym razem na dwóch grupach osób dotkniętych trądzikiem. Pierwsza grupa przez 12 tygodni przestrzegała diety ubogiej w węglowodany (cukry), druga natomiast diety bogatej w cukry. Wyniki tego eksperymentu potwierdziły, że osoby spożywające mniej cukru miały mniejsze problemy z trądzikiem, obniżył się również ich poziom androgenów. Co więcej badani stosujący tę dietę zrzucili przy okazji kilka kilogramów, natomiast ci, spożywający duże ilości cukrów przybrali na wadze.
Nadwaga również może mieć wpływ na powstawanie trądziku. Wpływa na wzrost produkcji androgenów, które oddziałują na gruczoły łojowe i przyczyniają się do zwiększenia produkcji sebum. Skóra staję bardziej tłusta, co sprzyja pojawianiu się trądziku i wyprysków.

1.4. Wpływ soli na cerę trądzikową

Sól w diecie, zwłaszcza stołowa jodowana może powodować powstawanie trądziku u osób ze skłonnościami do zmian skórnych i zmianami trądzikowymi. Lepiej jest zatem używać do gotowania soli morskiej niż jodowanej. Jednakże olbrzymie ilości soli, która szkodzi naszej cerze znajdują się w niezdrowej żywności, którą wielu ludzi spożywa nagminnie. Jedna paczka chipsów dostarcza organizmowi kilkakrotnie większą dawkę soli niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. W zdecydowanej większości do przygotowania posiłków i przekąsek zaliczanych do niezdrowej żywności używa się soli jodowanej, a nie morskiej, dlatego trzeba uważać na to co się je.

1.5. Dlaczego jod wpływa negatywnie na cerę trądzikową?

Jod znajdujący się w spożywanym jedzeniu oraz suplementach diety podrażnia pory skórne, które zaczynają wtedy wydzielać więcej łoju. Cera staje się więc bardziej tłusta, co sprzyja rozwojowi bakterii. Natomiast zwalczanie trądziku (np. trądziku pospolitego) zazwyczaj opiera się na osuszaniu skóry i powstających krostek. Wyeliminowanie dużych ilości soli z diety może zatem sprzyjać leczeniu trądziku, a z pewnością wpłynie korzystnie na zdrowie całego organizmu.

1.6. Jak obniżyć spożywanie soli?

Jak zwykle łatwiej jest powiedzieć niż zrobić skoro większość produktów dostępnych na sklepowych półkach zawiera sól w większej lub mniejszej ilości. Warto też zauważyć, że jod znajduje się również w takich „niewinnych” produktach jak mleko, ser czy jogurty. Sód natomiast jest składnikiem wielu owoców i warzyw, nie wspominając o pieczywie, rybach czy mięsie. Nie zmienia to faktu, że gotując wszystkie te produkty dodajemy do nich sól.
Aby zminimalizować spożywanie soli w diecie najlepiej jest kupować świeże, nieprzetworzone produkty, tj. świeże ryby, mięso, warzywa a nie produkty częściowo przygotowane, w puszkach lub mrożone, gdzie sól dodawana jest jako środek konserwujący. Ponadto postarajmy się znaleźć przyprawy i zioła, które mogłyby nam zastąpić sól w gotowaniu. Na początku może być ciężko, ale szybko przyzwyczaicie się do jedzenia ryżu, makaronu czy ziemniaków gotowanych bez soli. Takie posiłki są o wiele zdrowsze.

2. Produkty zalecane w diecie na trądzik

Dieta na trądzik pozwala zjadać wszystko, co naturalne, a im bardziej bogate w witaminy, cynk i błonnik, tym lepiej. Wybierając produkty, warto zwrócić uwagę, by były one świeże i dobrej jakości. Witaminy A i E, jak od dawna wiadomo, sprzyjają urodzie. Dlatego z chęcią zjadajmy marchew, pomarańcze, brzoskwinie, pomidory, paprykę, brokuły, melony, szpinak, sałatę. Dzięki temu nasza skóra nabierze koloru, będzie wyglądać zdrowiej i stanie się mocniejsza. Świetnym źródłem witaminy E są oleje roślinne, oliwa z oliwek, ziarna słonecznika. Ponadto produkty te zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry. Ich niedobór w diecie powoduję, że skóra jest sucha, łuszcząca oraz występują wypryski.

Witaminy z grupy B: B1, B2, PP łagodzą schorzenia skórne. Ich źródłem są orzechy, rośliny strączkowe, pestki, wątróbka, drób, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, jaja, drożdże. Jeśli jesteś wegetarianinem, to sięgnij po soję i kiełki.

Dieta przeciwtrądzikowa powinna zawierać wiele cynku. Działa on leczniczo na trądzik i ułatwia gojenie się ranek. Niedobór cynku w organizmie może pogłębiać zmiany skórne. Mnóstwo cynku zawierają owoce morze (wśród nich głównie małże i ostrygi), rośliny strączkowe, ryby, kasze, drób, słonecznik, jaja, żytnie pieczywo.

Jak powszechnie wiadomo, w niemal każdej diecie zalecany jest błonnik. Również wtedy, gdy problemów przysparza ci trądzik, warto się nim zajadać. Błonnik w diecie na trądzik przede wszystkim pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Duże jego ilości znajdują się w kaszach (szczególnie jęczmiennej), otrębach, brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie, nasionach roślin strączkowych, a także w warzywach (fasoli, soi, grochu, awokado, rzepie, selerze, chrzanie, czosnku, szpinaku, soczewicy, koprze i pietruszce) i owocach (jagodach, porzeczkach, malinach, jeżynach, żurawinie, gruszkach, jabłkach), również tych suszonych.
Przede wszystkim najważniejsze są produkty bogate w witaminę A, która przyczynia się do uregulowania wydzielania sebum. Nadmiar sebum powoduje blokowanie się porów oraz powstawanie podskórnych zaskórników. Nasz organizm zamienia witaminę A w beta-karoten. Witamina A znajduje się we wszystkich czerwonych i pomarańczowych warzywach, dlatego warto jeść pomidory, paprykę, buraki czerwone, marchew, rzodkiewkę. Źródłami witaminy A są również wątróbka, nabiał i jaja.
Kolejną cenną witaminą dla cery z trądzikiem jest witamina B6 znajdująca się we zielonych liściastych warzywach: sałacie, kapuście, szpinaku. Witamina B6 wpływa tonizująco na skórę i zmniejsza liczbę wyprysków.
Warto spożywać produkty z witaminą E, ponieważ witamina ta chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, zanieczyszczeniami środowiska, wpływem negatywnego promieniowania słonecznego oraz ma działanie przeciwzapalne. Witamina E znajduje się przede wszystkim w szpinaku i awokado oraz w wątróbce wieprzowej.
Dietę warto uzupełnić o cynk. Można go znaleźć w wątróbce, w kaszy gryczanej, pestkach dyni, ziarnach słonecznika oraz w razowym pieczywie.
Dieta dobra na cerę powinna być oparta na spożywaniu dużych ilości świeżych lub lekko gotowanych warzyw, szczególnie naciowych bogatych w podstawowe minerały śladowe. Złożone węglowodany występujące w ziemniakach, ryżu i pełnoziarnistym pieczywie sprzyjają oczyszczaniu organizmu od nagromadzonych toksyn. Produkty bogate w witaminę A, tj. brokuły czy morele pomogą utrzymać trądzik w ryzach tak samo jak czerwone mięso i pełne ziarno, które są źródłem cynku.
Należy także pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad:
  • Unikaj żywności przetworzonej, tłuszczów nasyconych, cukru oraz tłustych potraw.
  • Jedz owoce, warzywa, orzechy, ziarna, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze i białko.
  • Nie zapominaj o kwasach omega 3 i omega 6. Znajdziesz je w awokado, orzechach włoskich i soi.
  • Wprowadź do diety jeżyny, winogrona i zieloną herbatę.
  • Regularnie spożywaj pomarańcze, czerwoną paprykę oraz brokuły; zawarta w nich witamina C dobrze wpływa na cerę trądzikową.
  • W twojej diecie nie powinno zabraknąć ziaren słonecznika oraz migdałów, mają one dużo witaminy E, która chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym.
  • Przyjmuj suplementy cynku i żelaza.
  • Zrezygnuj ze słodyczy na rzecz gorzkiej czekolady, zawarty w niej przeciwutleniacz pomaga skórze lśnić zdrowiem i wzmacnia ją w kontakcie ze słońcem.
  • Jedz szparagi i ogórki, mają dużo wody, która pomaga wypłukać z organizmu toksyny.
  • Pij przynajmniej 8 szklanek wody dziennie.
  • Ogranicz spożycie węglowodanów.
  • Nie pij alkoholu.

2.1. Płyny w diecie

Problemem wielu z nas jest nieodpowiednia podaż płynów. Zapominamy, że w czasie upałów konieczne jest uzupełnianie strat wynikających z utraty wody wraz z potem. A woda jest niezbędna dla wielu procesów metabolicznych – także dla procesu usuwania toksyn. Zgodnie z zaleceniami WHO ilość spożywanej wody powinna kształtować się na poziomie 30 ml/kg mc./d. Straty wody mogą zwiększać napoje alkoholowe, ponieważ hamują one działanie wazopresyny – hormonu regulującego proces wydalania moczu. Podobny wpływ wywiera kofeina (jednak w literaturze można znaleźć sprzeczne wyniki badań dotyczące tego efektu). Najnowsze polskie normy wody (pochodzącej zarówno z napojów, jak i produktów spożywczych) dla osób dorosłych kształtują się na następujących poziomach:
  • dla kobiet > 19. roku życia 2700 ml/dobę,
  • dla mężczyzn > 19. roku życia 3700 ml/dobę,
  • dla kobiet ciężarnych (II i III trymestr) 3000 ml/dobę,
  • dla kobiet w okresie laktacji 3800 ml/dobę.
(Na podstawie: Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. „Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych”, PZWL 2008)
Wartości te ulegają podwyższeniu między innymi w przypadku: wysokich temperatur, zwiększonej aktywności fizycznej czy przebywania na dużych wysokościach. Jeśli wypijamy zbyt mało płynów, woda „ucieka” z komórek do przestrzeni pozakomórkowej. Dochodzi do odwodnienia, które objawia się m.in. zaczerwienieniem skóry. Najlepsza będzie woda niegazowana, średniozmineralizowana, a w przypadku dużej utraty płynów wraz z potem – wysokozmineralizowana. Warto pić także świeże soki warzywne i owocowe. Niestety niewiele osób korzysta z sokowirówki – wolimy kupować soki na bazie koncentratu. Nie jest to dobry pomysł, tym bardziej że w większości przypadków są one dosładzane.

2.2. Beta-karoten na trądzik

Beta-karoten nadaje skórze piękny i zdrowy wygląd. Obecnie bardzo modny jest w postaci suplementów diety, ale tak naprawdę można go dostarczyć z dietą. W składnik ten obfitują: pestki dyni, żółtko jaj, wątróbka cielęca i wołowa, masło, muesli z owocami suszonymi. Najwięcej beta-karotenu zawierają jednak warzywa: boćwina, brokuły, brukselka, cykoria, dynia, fasola szparagowa, groszek zielony, jarmuż, kalarepa, koper ogrodowy, marchew, papryka czerwona, liście pietruszki, pomidor, por, sałata, szczaw, szczypiorek i szpinak. Podkreśla to, jak istotne jest spożywanie dużych ilości warzyw, które powinny być elementem każdego posiłku. Beta-karoten zawarty jest także w keczupie, stąd zamiast kalorycznego majonezu, można wykorzystać go jako dodatek do kanapek. Z owoców prawdziwą „skarbnicą” tego składnika są: brzoskwinie, melony, morele oraz morele suszone (pięć razy więcej beta-karotenu niż w morelach świeżych). W porównaniu z warzywami są to jednak wartości mniejsze. Jeśli nie lubimy surowych warzyw czy owoców, można wypić także sok na bazie wyżej wymienionych składników.

2.3. Węglowodany złożone w diecie na trądzik

Większość z nas jako podstawę do kanapek wykorzystuje białe pieczywo. Niestety jest ono mało wartościowe pod względem składników odżywczych, gdyż powstaje z tak zwanej oczyszczonej mąki, która zawiera mniej: błonnika, Fe, Ca, F, K czy witamin z grupy B. To istotne, gdyż właśnie niedoborom witaminy B2 przypisuje się wpływ na nadmierne wydzielanie łoju przez skórę (źródła: mleko, jaja, gruboziarniste produkty zbożowe, drożdże). Im ciemniejszej mąki użyto do wypieku, tym lepiej dla twojego zdrowia... i skóry. Warto jednak sprawdzać etykiety, gdyż niektóre produkty z pobliskiej piekarni swoje ciemne zabarwienie zawdzięczają dodatkowi karmelu. Zdrową podstawą każdej kanapki będzie także pieczywo typu graham czy zawierające w swoim składzie dodatek ziaren i nasion: lnu, sezamu, słonecznika, dyni czy np. orzechów. Źródłem węglowodanów złożonych są także: gruboziarniste kasze, ryż brązowy czy płatki owsiane.

2.4. Antyoksydanty i kwasy tłuszczowe

W diecie osoby dbającej o stan cery nie powinno zabraknąć witamin o działaniu antyoksydacyjnym. Do „przeciwutleniaczy” należą witaminy: A, C, E. Na rynku można spotkać bardzo wiele suplementów, jednak składniki te zawarte są także w wielu produktach spożywczych. Witamina A występuje w: mleku i maśle, śmietanie, wątróbce, margarynie (wzbogacanej w tą witaminę) oraz żółtku jaja. Warzywa i owoce, takie jak: marchew, morele, fasolka szparagowa, dynia czy brzoskwinie, są źródłem prowitaminy A, która ulega przekształceniu do witaminy A. Witamina C zawarta jest w: natce pietruszki, papryce, warzywach kapustnych czy owocach cytrusowych. Wśród źródeł witaminy E wymienia się: oleje roślinne, gruboziarniste produkty zbożowe, żółtko jaja oraz pełnotłuste mleko.
W przypadku osób z trądzikiem nieodzowny wydaje się udział w diecie tłustych ryb morskich, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te znane są z hamującego wpływu na stan zapalny. W kwasy WNKT omega-3 obfitują następujące ryby: śledź,makrela,tuńczyk,sardynki,łosoś.
Poza rybami morskimi dobrym źródłem kwasów omega-3 są: nasiona lnu, olej lniany, rzepakowy, olej z wiesiołka czy ogórecznika (dostępne także w formie kapsułek).

2.5. Białko a trądzik

W zdrowej diecie na trądzik powinno się znaleźć białko z chudego drobiu, ryb i chudej wołowiny. Gotuj soczewicę i różne odmiany fasoli, a twoja skóra będzie gładsza. Białko znajdziesz także w: jajach, produktach sojowych oraz nisko tłuszczowych produktach mlecznych.Cynk, mangan i selen na trądzik
Na stan cery pozytywny wpływ wywiera cynk. By zwiększyć jego podaż, do diety warto włączyć produkty, takie jak: owoce morza, jaja, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych czy produkty zbożowe. Problemy skórne mogą pojawiać się także przy niedoborach manganu, aczkolwiek jest to rzadko spotykany problem. Mangan występuje w: suchych nasionach roślin strączkowych, otrębach pszennych, orzechach, herbacie. Warto zwrócić uwagę na podaż selenu z dietą. Spore jego ilości zawarte są w: otrębach, kiełkach zbożowych oraz rybach morskich.

2.6. Cera trądzikowa a indeks glikemiczny

Nowe badania wskazują również na istotną rolę produktów o niskim indeksie glikemicznym w profilaktyce powstawania zmian trądzikowych. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (indeks glikemiczny - IG - to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go, dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50. gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu) powodują wolne wydzielanie glukozy, a więc i insuliny do krwioobiegu. Po 12. tygodniach przestrzegania niskoglikemicznej u mężczyzn z trądzikiem zaobserwowano znaczącą poprawę stanu skóry (zmniejszyła się liczba wykwitów, zaskórników zamkniętych itp.) w porównaniu do tych uczestników badań, którzy przestrzegali zaleceń tradycyjnej diety.

2.7. Bratek na trądzik

Najlepiej stosować napar z bratka dwa razy dziennie zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. W większości sklepów zielarskich, aptek bądź sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy herbatkę z bratka, którą wystarczy zalać gorącą wodą, aby po trzech minutach mieć gotowy, zaparzony napój.
Wśród innych „babcinych” sposobów pozbywania się zmian trądzikowych powszechne jest m.in.:
- picie wyciągu z drożdży,
- przemywanie skóry wodą z sokiem z cytryny,
- stosowanie naparów z rumianku, maseczek z miodu, drożdży i mleka,
- używanie do mycia twarzy mydła siarkowego.
Wymienione powyżej przykłady domowych sposobów walki z trądzikiem nie mają żadnego naukowego potwierdzenia. Dotychczasowe badania kliniczne nie udowodniły pozytywnego wpływu tych związków na zmiany trądzikowe. Często natomiast obserwuje się efekty uboczne pod postacią podrażnienia i wysuszenia skóry, a nawet zaostrzenia zmian trądzikowych.

2.8. Czekolada a trądzik

W latach 40. naukowcy twierdzili, że czekolada powoduje trądzik. W latach 70. inne badania całkowicie odrzuciły to założenie. Jednak prawdziwość tych ostatnich badań jest podważana, a to dlatego, że nie zostały one prawidłowo przeprowadzone z naukowego punktu widzenia. Otóż eksperyment polegał na wykluczeniu części pokarmów z diety badanych. W związku z tym nie potwierdzono wpływu spożywania niektórych pokarmów na trądzik, ale nie wykluczono również, że takie powiązanie może być przyczyną trądziku.
Na podstawie powyższych badań szybko, może zbyt szybko ogłoszono, że dieta nie ma nic wspólnego z powstawaniem pryszczy. Tymczasem dermatolodzy kontynuowali zbieranie informacji o osobistych doświadczeniach swoich pacjentów, którzy twierdzili coś zupełnie odwrotnego.
Co więcej, potwierdzono również, że wśród prymitywnych populacji (np. w Nowej Gwinei czy w Paragwaju) trądzik nie występuje w ogóle lub jest bardzo rzadki. Według naukowców taki stan rzeczy wynika z faktu, że ich dieta jest uboga w szybkie cukry (zawarte w czekoladzie i słodyczach), przez co ich ciała produkują mniej insuliny do regulowania poziomu cukru we krwi i w konsekwencji poziom androgenów (hormonów męskich sprzyjających występowaniu trądziku) jest u nich niższy.

2.9. Zastosowanie soli do pielęgnacji cery trądzikowej

Sól jednak posiada wiele właściwości, które można wykorzystać do walki z trądzikiem. Sekretem jej wykorzystania jest niespożywanie soli a używanie jej do pielęgnacji cery trądzikowej. Sól posiada właściwości wchłaniania wilgoci, zatem stosowana jako składnik maseczki na twarz może wchłonąć nadmiar sebum i przyczynić się do osuszenia skóry. Przykładem takiej domowej maseczki może być zmieszanie soli, cukru i oliwy z oliwek, które nakładamy na twarz na kilka minut. Nie wolno trzymać tej maseczki na twarzy dłużej ze względu na mogące wystąpić podrażnienia.


WERYFIKACJA MERYTORYCZNA mgr Aneta Kościołek
Dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. ŹRÓDŁO www.abczdrowie.pl





                                                       TRĄDZIK a kwasy tłuszczowe


Dietetycy i lekarze podkreślają szkodliwy dla zdrowia wpływ nazbyt kalorycznej diety. Współcześnie stosowany model odżywiania się bazuje w dużym stopniu na spożywaniu żwywności przetworzonej przemysłowo. Kupujemy gotowe dania, jemy w fastfoodach.
Typowy posiłek zawiera znaczne ilości soli, konserwantów, dodatków chemicznych oraz tłuszczy i właśnie tym ostatnim skladnikiem zajmiemy się w tym artykule.

Tłuszcze są głównym źródłem energii (kalorii) dla organizmu. Dostarczanie naszemu organizmowi niezbędnej ilości kalorii jest podstawowym warunkiem utrzymania procesów życiowych. Ważne jest aby ilość dostarczonych kalorii bilansowała się z zapotrzebowaniem energetycznym organizmu.

Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczy (dieta wysokokaloryczna) przekraczającej zapotrzebowanie organizmu, prowadzi do otyłości, problemów z krążeniem, miażdzycy. Są to efekty bezpośrednie diety nadmiernie bogatej w tłuszcze. Nadmiar tłuszczów pośrednio - poprzez zaburzenie procesów metabolicznych - wpływa na wzrost ryzyka powstawania innych dysfunkcji i chorób, między innymi ma wpływ na pojawiania się trądziku.

W tym miejscu należy postawić pytanie czy samo ograniczenie ilości spożywanych tłuszczy wystarczy aby trądzik ustąpił i nie pojawił się już więcej?

Niestety nie zawsze. Bardzo często nie wystarczy ograniczyć ilość zjadanych tłuszczy równie ważny jak ilość jest rodzaj tłuszczów w naszej diecie.

Żywność produkowana przemysłowo zawiera duże ilości tłuszczy w postaci kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych uwodornionych ( tłuszcze trans). Dieta zawierająca duże ilości wyżej wymienionych składników prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, otyłości i dłuższym okresie do ogólnego pogorszenia stanu zdrowia i stwarza zagrożenie zapadnięcia na poważne choroby jak cukrzyca, nowotwory.

Jak zmienić dietę aby poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko chorób?

Należy do naszej diety wprowadzić tłuszcze zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Nienasycone kwasy tłuszczowa mają zbawienny wpływ na nasz organizm stąd ich nazwa Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT).
Organizm człowieka nie potrawi syntetyzować tych kwasów a są one niezbedne do jego prawidłowego funkcjonowania.

NNKT są wykorzystywane w procesach odbudowy komórek, służą jako surowiec do produkcji hormonów, są wykorzystywane przez nasz układ imunologiczny oraz wielu innych procesach biologicznych.

Jakie nienasycone kwasy tłuszczowe są nam potrzebne aby zachować zdrowie?

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 występują w oleju rzepakowym , lniany i sojowy oraz tłuszczach ryby i ssaków morskich, a także w żółtku jaja, nasionach soi i orzechach włoskich.

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 występują w olejach: kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym.

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-9 olej z oliwek i olej rzepakowy.

Aby wpełni wykorzystać dobroczynne własności kwasów omega należy dostarczać je naszemu organizmowi w odpowiednich proporcjach. Dotyczy to zwłaszcza kwasów omega-3 i omega-6, które powinny być spożywane mniej więcej w równej ilości.

Kwasy tłuszczowe nienasycone (wszystkie omega-3 i -6) ulegają szybkiemu utlenieniu, są stosunkowo nietrwałe i wrażliwe na temperaturę (w większości oleje bogate w kwasy omega-3 i 6 nie nadają się do smażenia), dlatego dietę należy uzupełnić o składniki bogate w witaminę E (przeciwutleniacz).

To wszystko odnośnie zdrowej diety, którą może i powinien stosować każdy.

Teraz przyszedł czas na kilka dodatkowych słów specjalnie dla "trądzikowców".

Jak podają źródła amerykańskie zbadano skład sebum skóry zdrowej i skóry trądzikowej. Stwierdzono, że w większości przypadków sebum skóry trądzikowej zawierało znaczne ilości kwasu oleinowego i niewielkie ilości kwasów linolowego i skwalenu w porównaniu do składu sebum skóry zdrowej. Niestety w raporcie nie ma informacji o wnioskach wyciągniętych z podsumowania wyników badań.

Intuicja podpowiada, że należałoby dostarczyć organizmowi więcej kwasów omega-3, omega-6 a także skwalenu co powinno skutkować przywróceniem normalnego stanu skóry.

Sprawa wydaje się być warta sprawdzenia, zwłaszcza, że większe spożycie kwasów omega jest zgodne z ogólnymi zaleceniami dietetyków.

Dieta bogata w kwasy omega powinna być stosowana przez minimum 2 tygodnie aby można było ocenić jej skutecczność.

Jak zmienić dietę aby dostarczć więcej kwasów omega-3 i omega-6?

Ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych lub najlepiej zrezygnować z nich przy najmniej na czas "eksperymentu".

W naszym menu pozostawiam z mięs tylko ryby najlepiej gotowane na parze, w ostateczności kawałek kurczaka też nie powinien zniweczyć wysiłku. Wyłączenie z diety mięs ma na celu szybką zmianę struktury spożywanych kwasów tłuszczowych w kierunku zwiększenia udziału wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ograniczamy również użycie oleju z oliwek ponieważ zawiera on duże ilości kwasów omega-9, który może w niektórych sytuacjach konkurować z kwasem omega-3 najcenniejszym z punktu widzenia szans na pozytywne skutki naszej diety.

Do codziennej diety wprowadzamy:

Surówki z sałty, pomidorów, kapusty itp. Do surówek używamu oleju lnianego, sojowego, amarantusowego lub mieszanki tych olejów, siemię lniane, nasiona amarantusa (mogą być ekspandyzowane), prażony sezam. świeże kiełki, świeżą bazylię,

Pastę serową z olejem lnianym (recepta dr Johanny Budwig).
Płatki lniane lub płatki z amarantusa na chudym mleku.
Jajko gotowane na miękko.

Jako suplementy stosujemy:
kapsułki z tranem (Omega-3 + witaminy),
kapsułki z olejem z wątroby rekina (skwalen),
kapsułki z olejem Perilla (zawiera Omega-3 a właściwie CLA - sprzężony kwas linolenowy, który dodatkowo sprzyja zachowaniu ładnej sylwetki poprzez wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej).

Źródło artykułu- http://maseczki.8am.pl/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz