CO W MIODZIE SIEDZI?
Jednym z
podstawowych produktów pozyskiwanych z ula jest miód. Rozróżnia się
trzy zasadnicze typy miodów: nektarowe, spadziowe oraz
nektarowo-spadziowe. Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru
zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej
przez mszyce i czerwce, spadziowymi. Nektar zbierany jest z nektarników kwiatów, natomiast spadź jest to wydzielina mszyc, które żerują na liściach drzew.
Miód
zawiera cukry proste (glukozę i fruktozę), białka, enzymy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki, spore ilości wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar,
pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i inne mikroelementy.
Miód
zawiera również witaminy: główne rozpuszczalne w wodzie z grupy B, w
tym B1, B2, B5,B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy, a także witamina C, w
niektórych miodach stwierdza się obecność witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach - A, D, K.
O tym jaki smak ma dany gatunek miodu decydują kwasy
organiczne, na jego zapach przede wszystkim mają wpływ olejki eteryczne, a kolor definiują barwniki
(flawony, antocjany, karotenoidy, chlorofil). Miody mają szeroką gamę
kolorów, poczynając od białego przez kremowy, słomkowy, żółty, brązowy, aż do zielonego. Miody jasne są delikatniejsze w smaku, smak ciemnych
miodów jest zazwyczaj ostry, często z wyczuwalną nutą goryczki
MIÓD W KOSMETYCE
Miód zastosowany
w kosmetykach ma korzystny wpływ na kondycję skóry. Jednak nie trzeba szukać go
wyłącznie w kosmetykach. Naturalny miód korzystnie działa
na twoją cerę także wtedy, gdy go spożywasz. Możesz go również
bezpośrednio wykorzystać w pielęgnacji skóry.
Z punktu widzenia kosmetologii ważniejszymi składnikami obecnymi w miodzie są cukry, które umożliwiają uzyskanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. W jego składzie obecne są również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Przykładowo, cennym składnikiem miodu jest witamina C oraz katalazy,
które mają właściwości przeciwzapalne. Ponadto miód zawiera
składniki przyspieszające regenerację skóry, tj. ryboflawinę i niacynę.
Dokładne proporcje składników znajdujących się w miodzie są zależne od
typu kwiatu.
Miód działa przeciwzapalnie i regeneruje
naskórek. Ma on także właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Dzięki
zdolności szybkiego przenikania przez skórę zaopatruje on tkanki w
glukozę oraz inne substancje biologicznie czynne. To właśnie
ta właściwość miodu jest wykorzystywana w kosmetykach. Pobudza on
metabolizm skóry, poprawia jej ukrwienie, polepsza właściwości
hydratacyjne. Miód wygładza skórę, rozjaśnia ją, wpływa na nią odżywczo i
regenerująco. Ponadto łagodzi podrażnienia, hamuje rogowacenie skóry,
zapobiega powstawaniu wyprysków i przebarwień.
Pomaga też
w odnowie ochronnego, lipidowo-kwasowego płaszcza skóry. Po
zastosowaniu preparatów z zawartością miodu i mleka skóra staje się
rozjaśniona, zdrowa i gładka.
Przeciwutleniacze chronią komórki
przed uszkodzeniami. Miód doskonale utrzymuje w skórze wilgoć.Wykonana z
niego maseczka korzystnie wpłynie na nawilżenie cery,
likwiduje łuszczenie się skóry i wygładza ją. Działa również
przeciwzmarszczkowo, wzmaga produkcję kolagenu i elastyny.
PIĘKNE CIAŁO
Miód ma działanie keratolityczne, czyli złuszczające, oczyszczające, a także odżywia, napina i ujędrnia skórę, możemy go stosować jako peeling lub maseczkę.Miód nie tylko oczyszcza naskórek z obumarłych komórek jak peeling enzymatyczny, ale również zamyka i oczyszcza jednocześnie pory.
Możemy również
dodać do miodu inne produkty tworząc tym sposobem świetne peelingi
do ciała. Dodając do miodu otrąb lub płatków owsianych otrzymamy
delikatny i naturalny peeling.
Możemy również dodać do niego mieloną kawę i cynamon - świetny antycellulitowy peeling, pobudza ukrwienie, wspaniale pachnie!!
Dodając dodatkowo cukier o grubych kryształkach uzyskamy dodatkowy efekt nawilżenia i złuszczenia w domowym peelingu.
MIÓD MANUKA
Naturalny miód
ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Możesz go zastosować
w formie miodowej maski na okres kilkunastu minut, a następnie spłukać.
Ponadto powoduje on delikatne złuszczanie skóry i dzięki temu odblokowują
się ujścia mieszków włosowych i rzadziej tworzą się zaskórniki. Jednak
najlepszym rodzajem miodu dla skór problematycznych, trądzikowych,
zanieczyszczonych, łuszczących się jest miód Manuka.
Miód Manuka to naturalny miód wytwarzany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów krzewu Manuka (łac. Leptospermum scoparium). Krzew Manuka występuje tylko w Nowej Zelandii, więc oryginalny miód Manuka siłą rzeczy pochodzi tylko z tego kraju.
Miód Manuka w licznych badaniach wykazał
właściwości antybakteryjne porównywalne z antybiotykami, a w niektórych
przypadkach nawet silniejsze. Badania naukowe dotyczyły skuteczności
miodu Manuka w walce z różnymi bakteriami, między innymi:
- MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę)
- Paciorkowce
- E. coli
- Helicobacter pylori
Siła antybakteryjnych właściwości miodu Manuka jest uzależniona od stężenia naturalnej substancji występującej w tym miodzie – methylglyoxalu – im większe stężenie, tym silniejsze działanie miodu i niestety wyższa cena.
Problemy dermatologiczne
Stosując Miód Manuka w celu wspomagania leczenie problemów dermatologicznych(trądzik, egzema, zmiany alergiczne) należy go nakładać cienką warstwą na skórę i pozostawić możliwie jak najdłużej. Jeśli to możliwe - nie zakrywać, w razie potrzeby można przykryć cienką warstwą gazy.W porozumieniu z lekarzem miód Manuka może być stosowany do wspomagania leczenia trudno gojących się ran (m.in.stopa cukrzycowa, odleżyny, rany z zakażeniami bakteryjnymi). W takim wypadku miód nakładany jest na ranę 2-3 razy dziennie, w miarę możliwości nie przykrywa go się opatrunkiem. W początkowej fazie można odczuwać zwiększony ból. Poprawa stanu rany pojawia się z reguły po dwóch, trzech dniach.
Istnieje wiele stron internetowych, poświęconych tematowi jak stosować miód manuka na skórę, jakie maseczki będą odpowiednie. Wielu internautów poleca przy skórze trądzikowej maseczkę z cynamonu i miodu manuka w różnych proporcjach.Kierując się naszym doświadczeniem, znając skóry naszych Klientów, uważamy, iż nie jest to dobry pomysł, taka maseczka z wykorzystaniem cynamonu mogłaby zbytnio podrażnić gruczoły łojowe, a także delikatną skórę trądzikową, często i tak już uwrażliwioną przez różne leki, antybiotyki, niegdyś używane agresywne środki pielęgnacyjne. Lepszym rozwiązaniem i to w przypadku każdej skóry będzie zastosowanie zewnętrznie miodu manuka jako maseczki z czystej postaci.
POZOSTAŁE PRODUKTY PSZCZELE
Pyłek kwiatowy
jest bardzo wartościowym produktem roślinnym, zawierającym białka,
aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, flawonoidy, karotenoidy,
witaminy i sole mineralne. Wbiałku pyłku jest 20-25 aminokwasów, m.in.
arginina, lizyna, kwas glutaminowy,proteina, kwas aspirynowy. Pyłek
Działa antybakteryjnie, regeneracyjnie, uodparniająco i odtruwająco.
Pyłek warto stosować nie tylko do maseczek, ale również spożywać
rozpuszczony w wodzie - doustnie, w celu oczyszczenia organizmu ze
szkodliwych substancji przemiany materii.
Pierzga
to nic innego jak zakonserwowany pyłek kwiatowy i miód, który pszczoły
magazynują na zapas. Jest bogata w mikro-i makroelementy oraz wiele
witamin. Pierzga ma podobne właściwości jak pyłek.Wykazuje działanie
bakteriostatyczne. Pierzga zawiera mniej białka (o ok. 12%), a tłuszczu o
ok. 66%. Wzrasta natomiast ilość cukrów o 60% i innych składników o około
23%.
W pierzdze występuje dużo kwasu mlekowego oraz
witaminy K. W pierzdze jest znacznie większa ilość peptydów oraz wolnych
aminokwasów i dlatego białko pierzgi jest bardziej aktywne biologicznie i
znacznie łatwiej przyswajalne.
Dzięki zawartości kwasu
L-mlekowego kosmetyki zawierające pierzgę regulują odnowę komórkową
skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu
poprawiają strukturę i koloryt skóry, zwiększają skuteczność
działania innych preparatów kosmetycznych.
Skóra przygotowana
kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach,stymuluje
produkcję ceramidów w skórze, dzięki czemu wpływa na
uszczelnienie bariery lipidowej naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry i
sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i
miękka.
Kwas mlekowy wpływa na produkcję kolagenu skóry,
powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej. Podnosi
poziom glikozamin i glikanów, związków, które jak gąbka chłoną wodę i
zapewniają odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry. Wygładza
drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność
skóry. Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki
czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju
wyprysków i zaskórników.
Propolis,
czyli tzw. kit pszczeli, jest balsamiczno - żywiczną substancją, tworzoną z
wydzielin pączków topoli, brzozy, wierzby, sosny, świerka, jodły,olchy,
dębu, jesionu i innych drzew. Wyróżnia się w nim wiele składników, z
których najważniejsze to: flawonoidy, kwasy aromatyczne,garbniki. We
frakcjach biologicznie aktywnych, decydujących o jego
własnościach leczniczych są:
- flawonoidy (kwercetyna, chryzyna, epigenina),
- witaminy (B1,B2, karoteny),
- enzymy,
- białka i aminokwasy,
- węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza).
Propolis działa
przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, znieczulająco,
regeneracyjnie, odtruwająco i przeciwzapalnie. Nalewkę propolisową można
stosować dla odkażania zranień, krostek, osuszania wykwitów ropnych, przy
leczeniu stanów zapalnych skóry, czyraków, egzem, odleżyn. Propolis
przyspiesza gojenie i łagodzi wszelkie zmiany trądzikowe. Jego ekstrakty
wykazują działanie znieczulające i antyutleniające oraz regenerują
uszkodzoną skórę, działają przeciwtrądzikowo,zapobiegają nadmiernemu
przetłuszczaniu się skóry.
W kosmetyce bardzo często
stosowany jest on właśnie w preparatach przeciwtrądzikowych. Znalazł
również zastosowanie w kremach, głównie przeciwzmarszczkowych, mleczkach
do ciała, płynach do golenia, dezodorantach, mydłach. Dobre wyniki osiąga
się także przy stosowaniu preparatów propolisowych w produktach do
higieny jamy ustnej, np. w pastach do zębów.
Mleczko pszczele zawiera
wiele cennych składników: białka,
substancje lipidowe, węglowodany, kwasy organiczne,witaminy (szczególnie
z grupy B), neurohormon (acetylocholina), biopierwiastki (potas, wapń,
sód, magnez, żelazo, mangan). Mleczko pszczele ma cenne właściwości
odżywcze, stymuluje odnowę biologiczną tkanek. Dzięki bogatemu
składowi mleczko działa tonizująco, normalizuje wydzielanie gruczołów
łojowych, reguluje nawilżanie i elastyczność skóry. Czasami bywa
określane mianem "eliksiru młodości". Należy jednak pamiętać o tym, że
może ono powodować alergie i podrażnienia. Znajduje zastosowanie w
kremach i mleczkach.
Wosk pszczeli bogaty m.in. we flawonidy, kwasy tłuszczowe, uelastycznia i zmiękcza skórę. Ponieważ emulguje się bardzo łatwo, nadaje kremom ładny, jedwabisty połysk oraz sprawia, że wyroby zawierające go w swoim składzie dobrze się rozsmarowują. Z tego m.in. powodu bardzo chętnie używany jest do wyrobu wysokiej jakości emulsji, zarówno w postaci kremów, jak i balsamów i mleczek. Ponad to znalazł on zastosowanie w pomadkach do ust.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz