Co w jabłku siedzi?
Owoc ten dostarcza naszemu organizmowi cennych
pierwiastków: wapnia, żelaza, fosforu, potasu a także witamin A, B1,
B2, B6, C,E, K, PP oraz pektyn i kwasów organicznych. Najlepiej spożywać je
wraz ze skórką, gdyż właśnie tuż przy niej znajdziemy najcenniejsze dla nas
witaminy.
Warto wspomnieć, że jabłko jest źródłem żelaza, które
zapobiega anemii, oraz potasu regulującego gospodarkę wodną organizmu, magnezu
pozytywnie wpływającemu na układ nerwowy (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on nie tylko gospodarkę wodną w
organizmie i zwiększa napięcie mięśni). Z kolei wapń i krzem zawarte w jabłku (jabłka
ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm)
to tajemnica pięknych i zdrowych włosów i i paznokci.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ
zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.
Pektyny zawarte w jabłkach - ale i w innych owocach i warzywach -
skutecznie wymiatają wolne rodniki, które pojawiają się w organizmie pod
wpływem toksyn (tych ze środowiska i np. z palenia papierosów), ale
także podczas zwykłych procesów zachodzących w tkankach. Wolne rodniki
wywołują uszkodzenia komórek, zwiększają także ryzyko pojawienia się
raka. Polifenole i pektyny, najprawdopodobniej razem z błonnikiem,
wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Działają tak przede
wszystkim jabłka razem ze skórkami lub przeciery.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne
rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie
kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd.
Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych
naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i
„pajączków”.
Witamina C wzmacnia również
układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po
nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w
nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i
piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A
im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty.
Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Jabłka dla urody
Pektyny, które regulują trawienie i usuwają toksyny z organizmu, sprawiają, że cera jest piękna i gładka. Witamina C, która znajduje się tuż pod skórką działa na odbudowę
zniszczonych komórek, co oznacza, że możemy dzięki nim przeciwdziałać
pojawiającym się zmarszczkom.
Od wielu lat pozyskuje się z jabłek naturalną substancję
powierzchniowo-czynną o właściwościach myjących, która nie niszczy
bariery lipidowej naskórka. Stąd jej obecność w mydłach, szamponach,
żelach do kąpieli.
Za działanie przeciwstarzeniowe odpowiedzialne są zawarte w
jabłku kwasy owocowe, tzw. AHA (Alfa Hydroxy Acidis). Mają
one właściwości przeciwzmarszczkowe, wybielające a także regenerujące. Kwasy
AHA pozyskane z jabłek stosowane są w różnych stężeniach, w
niższych działają na naskórek a w większych również na głębsze
warstwy skóry. Dzięki działaniu kwasów skóra sucha , narażona na
długotrwałe działanie promieni słonecznych odzyskuje odpowiednie nawilżenie i
blask, dlatego stosowanie tego typu kuracji zalecane jest szczególnie po
lecie. Oprócz tego sprawdza się w przypadku cery dojrzałej , gdyż
skutecznie poprawia elastyczność skóry i wygładza zmarszczki.
Z nasion jabłka pozyskuje się niezwykle cenny w
kosmetyce olej , który łatwo rozprowadza się i wnika głęboko skórę
nadając jej miękkości i jedwabistego wyglądu.
Nauka potwierdziła działanie przeciwstarzeniowe jabłek.
Zawarte w jabłku składniki likwidują
napięcia skóry i muskulatury, wygładzają naskórek i nawilżają. Mają także
działanie przeciwzapalne , regenerujące i wybielające. Dlatego jabłko z powodzeniem może być
stosowane nawet w przypadku skóry
trądzikowej, gdyż działa bakteriobójczo i pomaga pozbyć się dermatoz i
wyprysków.
Jabłka w kuchni
Chociaż najzdrowsze są jedzone na surowo, to któż z nas nie ulegnie zapachowi tradycyjnej szarlotki z cynamonem. Jabłka
doskonale komponują się z orzechami, miodem, są świetnym dodatkiem do mięs, owsianek,
kasz itd.
Można sporządzać z jabłek przepyszne dżemy, musy i galaretki jabłkowe,
a zimową porą wykorzystać je do ciast i mięs. Jabłka dają szerokie możliwości wykorzystania w kuchni.
Możemy je
jeść w postaci suszonej, albo pić przepyszny sok najlepiej mętny, tłoczony, gdyż
zawiera najwięcej cennych składników. Warto wysilić swoją wyobraźnię i stworzyć swój
ulubiony jabłkowy deser. Szarlotka, jabłecznik, tarta czy
drożdżówka, to tylko niektóre możliwości wykorzystania jabłka w kuchni.
Jabłka można nadziewać kaszą, owsianką i innymi owocami lub orzechami i zapiekać, można je pokroić lub zrobić z nich mus i przygotować pieczone jabłka pod kruszonką, dodawać do sałatek owocowych i warzywnych... Możliwości jest wiele.
Jabłka można dodać już do porannego posiłku. Oto kilka przydatnych przepisów, które oczywiście można swobodnie modyfikować :)
Jabłka świetnie pasują jako dodatek do owsianki, jaglanki,
komosy ryżowej, amarantusa, kaszy owsianej i gryczanej, ryżu (gotowanego np. na
mleku).
Owsianka z jabłkiem
3 -4 łyżki płatków owsianych zwykłych,
1 szklanka mleka (ryżowe, migdałowe,
sojowe, krowie), 1 jabłko,
przyprawy: cynamon, kardamon, imbir,
goździki mielone, słodzidło np. miód/
syrop klonowy/ syrop z agawy do smaku, ulubione orzechy (np. pekan,
włoskie, migdały) i/ lub pestki (dynia, słonecznik), opcjonalnie suszone owoce
(np. rodzynki, żurawina)
Płatki owsiane wrzuć go wrzącego mleka i ugotuj do miękkości
-ok. 5-6 minut. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do owsianki, wymieszaj
i podgotuj jeszcze minutę. Przypraw cynamonem i pozostałymi przyprawami
korzennymi i miodem. Posyp orzechami i żurawiną.
Quinoa na
słodko z jabłkiem i jogurtem:
30g komosy ryżowej, 1 szklanka wody, 1 płaska łyżeczka syropu klonowego, 200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka utartego, świeżego imbiru, 1 średnie jabłko (słodkie), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej.
30g komosy ryżowej, 1 szklanka wody, 1 płaska łyżeczka syropu klonowego, 200 g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka utartego, świeżego imbiru, 1 średnie jabłko (słodkie), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej.
Wodą zalewamy kaszę w rondelku i na małym ogniu gotujemy około 20
minut. Po ugotowaniu się odlewamy wodę i dodajemy syrop klonowy, całość
mieszamy kilkakrotnie. Jabłko i imbir obieramy i ucieramy na papkę i mieszamy,
dodajemy cynamon i/lub inne korzenne przyprawy. Dodajemy jogurt, bakalie
Jaglanka z
jabłkiem i cynamonem
3/4 szklanki kaszy jaglanej, szklanka wody, 1,5 szklanki mleka, jedno
jabłko, łyżeczka cynamonu.
Kaszę wypłukać wrzątkiem. Zalać w garnku mlekiem i wodą (można samą
wodą). Wsypać cynamon. Całość zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować aż kasza
wchłonie cały płyn, mieszając by się nie przypaliło. Podawać z jabłkiem. Polać
syropem klonowym
Kasza jaglana z jabłkami i orzechami
100 g kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka wody,
2 -3 jabłka, 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów włoskich i migdałów,
cynamon
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przekładamy do
garnka z grubym dnem, zalewamy wodą z mlekiem. Kaszę można też dodatkowo
wcześniej uprażyć na patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu i bez
mieszania przez około 20 minut. Ja zazwyczaj wyłączam gaz i odstawiam garnek na
kolejne 5 minut.
W trakcie gotowania kaszy przygotowujemy mus: obieramy
owoce, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy je na
patelnię lub do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy, aż zaczną się
rozpadać. W razie potrzeby dolewamy wody. Dodajemy owoce suszone żurawinę lub
rodzynki i dusimy często mieszając, do otrzymania konsystencji musu. Na
talerze przekładamy kaszę, na wierzch wykładamy mus i posypujemy posiekanymi orzechami
włoskimi i migdałami. Można dodać ulubiony miód lub syrop klonowy.
Jabłkowa kasza owsiana
200 ml mleka, 3
łyżki kaszy owsianej, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 jabłko,cynamon, imbir,
kardamon
Jabłko ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Kaszę gotujemy w mleku z przyprawami do zgęstnienia.
Kiedy będzie gęsta i miękka dodajemy do niej owoce i siemię, dokładnie
mieszamy, po czym jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy z jogurtem i migdałami.
Orkiszówka szarlotkowa – z sokiem
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego) ,4 łyżki
płatków orkiszowych pełnoziarnistych, rodzynki, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
lub greckiego lub kefir/maślanka/mleko zsiadłe, 2 łyżki migdałów, mielony
cynamon, wanilia, mielone goździki.
Płatki wrzucamy do soku, dodajemy rozciętą laskę wanilii oraz
rodzynki i gotujemy około 5 minut. Jeśli są zbyt gęste możemy dolać wody.
Dekorujemy jogurtem i migdałami (lub innymi ulubionymi orzechami), obsypujemy
przyprawami.
Placki owsiane
z serkiem wiejskim, jabłkiem i cynamonem bez cukru i mąki
opakowanie 120 g serka wiejskiego 4 płaskie łyżki otrębów lub siemię
lniane mielone, jajko, cynamon, imbir, mus z jabłek, trochę słonecznika do
posypania, migdały i inne orzechy.
Należy połączyć w misce serek
wiejski, otręby/len, jajko i cynamon i odstawić na 15 minut, żeby ciasto napęczniało i zrobiło się bardziej zwarte.
Jeśli serek ma dużo zalewy, to należy jej część odlać. Następnie należy rozgrzać patelnię, na której
można smażyć bez tłuszczu. Nakładać porcjami masę, tak by każdy placek miał
okrągły kształt, smażyć aż się przyrumieni pod pokrywką i drewnianą łopatką odwrócić na drugą stronę. Podawać z musem jabłkowym i orzechami oraz
opcjonalnie z jogurtem i syropem
klonowym.
Naleśniki amarantusowe z jabłkiem
2 łyżki mąki
amarantusowej, 1 duże jajko, 80 ml
mleka, cynamon, kardamon, 1 duże jabłko, 1 łyżeczka soku z cytryny,
syrop klonowy
Z jabłka usuwamy
środek i kroimy w kostkę i dusimy bez tłuszczu kilka minut na patelni (lub w
garnku z grubym dnem) doprawiając odrobiną cynamonu i kardamonu, co jakiś czas
podlewamy 1-2 łyżkami wody i mieszamy. Kiedy jabłka będą już miękkie, dodajemy
łyżeczkę soku z cytryny.
W między czasie w
misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, następnie dodajemy mąkę i znów odrobinę
cynamonu i kardamonu, raz jeszcze mieszamy i zostawiamy na chwilę do
napęcznienia. Z ciasta smażymy na suchej patelni teflonowej naleśniki. Na
placki przekładamy przygotowane jabłka i zawijamy w rulon. Polewamy syropem
klonowym.
Racuchy razowe z jabłkami na mące orkiszowej i
amarantusowej
3 jajka, 100 g mąki razowej orkiszowej, 100 g mąki
amarantusowej , jogurt naturalny – 1-2 łyżki, soda oczyszczona –
szczypta, sól – szczypta.
Wszystkie składniki
wymieszać i zmiksować na gładką, dość gęstą masę. Dodać jabłko pokrojone na
ćwiartki lub drobne kawałki ewentualnie potarte na tarce z grubymi oczkami.
Rozgrzać patelnię, zredukować płomień do średniego i smażyć racuchy nabierając
ciasto łyżką. Podczas smażenia uważać aby olej cały czas skwierczał ale nie
przypalał się. Podajemy oprószone cynamonem.
Koktajl z jabłek
Do wyboru: jogurt naturalny / kefir / maślanka / zsiadłe mleko / mleko roślinne lub krowie. Do tego kawałek świeżego imbiru, łyżeczka cynamonu, jedno pokrojone jabłko, łyżeczka miodu lub syropu klonowego, opcjonalnie: kilka rodzynek.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy plasterkiem jabłka lub cytryny, oprószamy cynamonem.
Do wyboru: jogurt naturalny / kefir / maślanka / zsiadłe mleko / mleko roślinne lub krowie. Do tego kawałek świeżego imbiru, łyżeczka cynamonu, jedno pokrojone jabłko, łyżeczka miodu lub syropu klonowego, opcjonalnie: kilka rodzynek.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy plasterkiem jabłka lub cytryny, oprószamy cynamonem.
Kaszę jaglaną, owsianą, quinoa, a także owsiankę lub
orkiszówkę, można ugotować na wodzie, ostudzić, polać jogurtem, kefirem lub
podawać z serkiem wiejskim – idealna opcja na gorące dni.
Zamiast mleka krowiego można użyć mleko sojowe, migdałowe,
orzechowe, owsiane lub inne roślinne, a także dowolny sok owocowy lub koktajl
owocowy typu Fruktajl Tymbarku.
źródła:
http://czarodziejska.wordpress.com/
http://urodaizdrowie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz